This is Tanja

Dance artist and choreographer Tanja Råman. Screenshot from “Aquarius” – a short movie made by visual artist John Collingswood in the Konttori building on the island of Varjakka

“Keho on Dacha” – a research art project on site-specific performance and community-based art-making by contemporary artists in the North of Finland and Russia – continues to joyfully introduce itself. (Welcome to scroll down for the Russian version).

Tanja Råman. Photo: John Collingswood’s archive

Please, meet Tanja Råman – dance artist, choreographer, cofounder and artistic director of dance/tech company “TaikaBox” based in Oulu, Northern Finland. Tanja is the artistic leader of “Keho on Dacha”.

Tanja Råman in Varjakka. Photo: John Collingswood

Here is what Tanja says about the “Keho on Dacha” project and about herself:

Tanja Råman during the “Remembering Futures” project development with dance artists in Kazan, Russia. Photo: Lölä Vlasenko

– I feel that I’m not choreographing just for stage anymore. I am choreographing in society, in community, even in a garden – each full of very different people…. 

Tanja Råman in Varjakka (Oulu is on the background). Photo: Lölä Vlasenko

I was very late to start dancing –  I had already turned 16 when I went to my very first dance class. I have always been very sporty and physically active, but it wasn’t until I went to the dance class when I realized: ”Oh my god! This is my channel to express myself”. I’ve always been very shy. If I needed to speak in front of an audience, I was terrified and unable to do that. However, with dance I didn’t experience it. I might be a little nervous initially, but then it all disappears and I feel comfortable and confident. I talk through my body. 

Tanja Råman during a dance workshop within Barents Dance Network Stay Cool event. Photo: Lölä Vlasenko

Within “Keho on Dacha” we are aiming to initiate social change through the arts. Our plan is to engage in site-specific performance, installation, video and film making, as well as writing in Finnish, Russian and English. We will be mixing gardening and dance, community activities with high arts, virtual with real connections.

Tanja Råman talking to artists in Oulu and Budapest during Oulu Dance Hack 2021. Photo: Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry

Tech is one of the interesting tools to try to bring people who might find dance as a not-their-thing – whether it is a religious reason or just the lack of interest – to experience dance art – live or virtual.

Tanja Råman dancing with a robot. Photo: John Collingswood.

Varjakka does symbolize a perfect marriage of tech and nature – all encouraging the community to rediscover the place’s history and dip in through its ghostly atmosphere… 

Tanja Råman in the space of community gardens in Varjakka – just days after the last snow melted. Photo: Lölä Vlasenko

Russian version:

“Дача – это тело” – это исследовательский проект, который делают художники и артисты на севере России и Финляндии. Мы соединяем два пространства – Варьякку в окрестностях Оулу в Финляндии и Калинушку в окрестностях Архангельска в России. Соединяем, как это ни парадоксально звучит, с помощью искусства, современных технологий и традиционного садоводчества. Мы мечтаем сотрудничать с местным сообществом, изучая и переосмысливая исторический и социальный контекст. Мы верим, что когда два контекста – российский и финский – переплетутся, то и в Варьякке, и в Калинушках станет интереснее жить и творить.

Еще мы с удовольствием продолжаем рассказывать вам о сути нашего проекта и его команде.

Знакомьтесь, это Таня Роман, хореограф, танцор, сооснователь и художественный руководитель компании TaikaBox, которая совмещает хореографию, танец и технологии, создавая предметы искусства и представления для сцены, онлайн-аудитории и местных сообществ. Компания располагается в городе Оулу на севере Финляндии. Таня – творческий лидер нашего проекта “Дача – это тело”.

Хореограф Таня Роман (справа). Скриншот минифильма, который художник Джон Коллингсвуд сделал с участием финского танцевального коллектива !OHO-KEHO! в одном из старинных зданий на острове Варьякка

Вот что Таня Роман говорит о себе и проекте “Дача – это тело”:

– Я остро чувствую, что вышла за пределы сценической хореографии. Я хореограф, но работаю будто бы в самом обществе, в сообществах, даже в садах – и не просто с танцорами, а с самыми разными людьми… 

Танцевать я начала очень поздно: мне было целых шестнадцать, когда я попала на первое свое занятие танцами. Я всегда была спортивной и физически активной, но только на том занятии меня осенило: “Вот оно! Вот мой способ самовыражения!” Еще я всегда была очень стеснительной. Меня в ужас приводили ситуации, когда нужно было что-то говорить перед аудиторией – мне это просто не удавалось. А вот с танцем такого не было. В начале, конечно, я могу немного нервничать, но потом это все исчезает и я чувствую спокойствие и уверенность. Словно бы говорю телом.

В рамках проекта “Дача – это тело” мы постараемся инициировать изменения в обществе с помощью искусства. План наш включает в себя создание предметов искусства / представлений, которые сделаны не для сцены, а специально для этого пространства. Еще мы планируем делать инсталляции, кино и писать тексты на финском, русском и английском. Мы будем совмещать садоводчество и танец, привычные культурные мероприятия и то, что почему-то принято называть “высоким искусством”, в виртуальном и реальном пространстве…

Технология, безусловно, один из любопытных способов (будь он виртуальным или реальным) привлечь к танцу людей, которые считают, что это не их история – по религиозным ли соображениям, или просто из-за отсутствия интереса.

Варьякка в каком-то смысле символизирует собой такой плодотворный союз технологии и танца. А суть его в том, чтобы стимулировать местных жителей к переосмыслению собственной истории, – такому, когда призраки развеиваются и находится живое…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: