This is Dima

Dance artist Dmitry Melnikov (flying) during the performance in Arkhangelsk. Photo: Pavel Korbut

“Keho on Dacha” is a research art project by artists in the North of Finland and Russia exploring site-specific performance and community-based art-making. We are gladly continuing to feature our team members. (Please, scroll down for the Russian version)

This is Dmitry (Dima) Melnikov, a dance artist and choreographer based in Arkhangelsk, Russia.

Dance artist Dmitry Melnikov. Photo: Igor Kolody

Dima has a very special role in “Keho on Dacha”: it is his dacha in Kalinushka dacha village in the suburbs of Arkhangelsk that became one of the two sites for our artistic research. Dima’s dacha is the gateway connecting the communities of Varjakka and Kalinushka. Here is what Dima Melnikov says about himself and about our research:

Dmitry (Dima) Melnikov. Photo: Konstantin Gladkov

– I have started dancing when I was seven – my parents have brought me to the school where one could enroll to choreographic ensemble class, choir or orchestra. But one had to choose between those though: you either dance, or sing, or play music. My parents have applied for choreography on me behalf, although they hadn’t really asked my opinion. Never have I regretted their choice.

Dmitry Melnikov during a performance in Arkhangelsk. Photo: Pavel Korbut

Contemporary dance art is one planet, which from time to time faces floods of overwhelming philosophy waves. Classical dance is another planet, the one suffering from excessive stringency and inflexible, redundant canonical adherence. I move along the line where these two planets collide. Thus, carefully listening to your body is the only way to stay true to your feelings.

Dmitry Melnikov. Photo: personal archive

There is a big interest in dacha – an interest in what is going to come. Now it feels like a big surprise, when you don’t know what can happen in 3 years. So many things come to my head: thoughts, ideas, emotions (sometimes even scary). But you believe in yourself, in your team and what you are doing! And what also makes me happy is the project’s connection to nature, it is something “bigger” that we can get in touch with!

Dance artists Dmitry Melnikov and Susanna Voiushina in Arkhangelsk. Photo: Susanna Voiushina’s personal archive

Nature is the best thing existing in the world, catalyzing most powerful emotions and life itself. Everything connected with nature either calms down or excites. After all, everything depends on the Sun. On the rain. On the wind. On the leaves on the trees. On the heat…

Dance artists Susanna Voiushina and Dmitry Melnikov in Dima’s dacha in Kalinushka. Photo: Elena Gutkina

Welcome to read the Russian version:

“Дача – это тело” – это исследовательский проект, который делают художники и артисты на севере России и Финляндии. Мы соединяем два пространства – Варьякку в окрестностях Оулу в Финляндии и Калинушку в окрестностях Архангельска в России – с помощью искусства, современных технологий и традиционного садоводчества. Мы изучаем и переосмысливаем исторический и социальный контекст, создавая культурный опыт не для сцены и зрителей, а на даче и вместе с местными жителями.

Еще мы с удовольствием продолжаем рассказывать вам о сути нашего проекта и его команде. Знакомьтесь, это Дмитрий Мельников, артист танца и хореограф из Архангельска. У Димы в проекте особенная роль: именно его дача в Калинушке стала одним из двух порталов, через которые мы объединяем наши творческие усилия и два сообщества – Калинушки и Варьякки, – несмотря на расстояние и границы между нами.

Вот что Дима рассказывает о себе и о проекте:

Дмитрий Мельников танцует на даче. Фото: Сусанна Воюшина

– Я начал танцевать, когда мне было семь — родители отвели в такую школу, где можно было записаться в хореографический ансамбль, в хор или оркестр. Но выбрать предстояло что-то одно: либо танцуешь, либо поешь, либо играешь. Меня записали на хореографию, и кажется, даже не спрашивали. Никогда я об этом не жалел.

Современный танец — это одна планета, которую порой заливают волны слишком глубокой философии. Классический танец — другая планета, которая зачастую страдает от излишней строгости и негибкой, канонической стуктуры. Я же существую на стыке этих миров — только так, слушая свое тело, можно остаться верным своим чувствам.

Дмитрий Мельников на сцене. Фото: личный архив

К даче я испытываю сильный интерес — к тому, что будет. Сейчас это большое удивление, когда не знаешь что может быть через 3 года, но очень много всего возникает в голове, мыслей, идей, эмоций (и даже немного страшных)
Но ты веришь в себя, в команду и в то что ты делаешь! А ещё очень радует, что все это связано с природой и с чем-то таким «огромным» к чему мы все сможем прикоснуться!

Природа — самое хорошее, что существует в мире, самый мощный катализатор эмоций и самой жизни. Все, что связано с ней, либо успокаивает, либо возбуждает. Ведь все зависит от Солнца. От дождя. От ветра. От листьев деревьев. От тепла…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: